Doe het met mate

Doordat we op de vorige pagina de meeste voor- en nadelen op een rijtje hebben gezet, kunnen we concluderen dat gamen ook voordelen heeft zolang het met mate wordt gedaan. Om ervoor te zorgen dat het gamen niet toeneemt, hebben wij een aantal tips om overmatig gamen vroeg te signaleren. Hierdoor kan je voor jezelf invullen welk punt bij jou van toepassing is, zodat je voor jezelf na kan gaan of je gamet met mate.  
Daarnaast kan je de lijst ook aan je ouders of vrienden laten zien. Hierdoor kunnen mensen uit je omgeving laten zien hoe zij het gamen bij jou ervaren. Dit zorgt er ook voor dat je een tweede mening hebt. 

Advies voor jongeren en ouders

  1. Maak van tevoren met je ouders afspraken over hoe lang en wanneer je mag gamen. Zet voor de afgesproken tijd een wekker en de tijd gaat in wanneer het spel gestart is. 
  2. Zorg ervoor dat je ouders inzicht hebben in welke games je speelt. Ruil indien nodig de gewelddadige games in voor meer educatieve games.
  3. Moedig het kind aan om in groepen te spelen. Dit bevordert niet alleen de sociale interactie, maar dit zorgt er ook voor dat het kind zichzelf niet isoleert. 
  4. Zorg dat er geluisterd wordt naar je. Soms kan het zijn dat op deze manier probeert te communiceren over wat er speelt in je leven en je een luisterend oor nodig hebt. Als dit het geval is, zorg er dan voor dat je ouders, of iemand anders, je een luisterend oor bied.
  5. Als deze stappen niet werken, kan het gamen een tijdje weggenomen worden. Zorg ervoor dat je de games of spelcomputer weer teruggeeft, wanneer je denkt dat het goed zal gaan. 

Vroege signalering

Om een verslaving of overmatig gamen te identificeren en te kunnen voorkomen, hebben we een aantal belangrijke gedragsindicatoren op een rijtje gezet.  

  1. Aandacht: videogames worden het middelpunt van je leven. Je bent er ontzettend veel mee bezig, ook als je niet aan het spelen bent. Dit geldt ook voor je gevoelens en acties.
      
  2. Stemmingswisselingen: je vertoont een subjectief gevoel van euforie en opwinding tijdens het spelen. 
  3. Tolerantie: je hebt een groeiende behoefte om te spelen en je probeert dezelfde kick ervan te krijgen net als je deed toen je net begon met spelen. Dit houdt in dat je steeds meer tijd besteed aan het spelen van games.  
  4. Ontwenningsverschijnselen: wanneer je niet speelt, of minder tijd hebt om te spelen, zal je symptomen vertonen die lijken op ontwenningsverschijnselen. Er kan sprake zijn van prikkelbaarheid, een slecht humeur, etc. 
  5. Conflict: dit kan gaan over conflicten met anderen, andere activiteiten of met jezelf. Het gamen heeft invloed op je relaties en er zullen ook conflicten door ontstaan. Tegelijkertijd krijg je het gevoel dat je de controle verliest (Gameverslaving: symptomen en behandeling, 2018). 

Vind je na het zien van deze punten dat jij of iemand anders teveel gamet, neem dan contact op met je huisarts. Daarnaast kan je voor professionele hulp ook kijken op Afkickkliniekinfo.nl.  

Dagboek

Naast het advies en de tips is het ook handig om een soort dagboek van je games bij te houden, hieronder staat omschreven hoe een dagboek in elkaar zit.

Het is de bedoeling dat elke keer als je een spel hebt opgestart, dat je bijhoudt hoe lang je het spel hebt gespeeld. Daarnaast schrijf je ook op welke dag het was, welk spel je hebt gespeeld en welke gevoelens je ervaarde tijdens het spelen van het spel.

Schrijf daarnaast ook op welke regels je hebt opgesteld met je ouders, indien dit het geval is. Door het bijhouden van een dagboek heb je inzicht in je gamegedrag. Hierdoor kan je snel zien of het tijd is voor verandering of dat het juist goed gaat.

Voorbeeld: dinsdag 10 jan. Mario kart 2,5 uur, In het begin werd ik vrolijk van het spel, maar na een tijdje begon ik geïrriteerd te raken omdat ik de hele tijd laatste werd.